PictureThis 23 maart 2022
Programma
- Jasper de Beijer
- Coco Olakunle
Pauze
- Jeroen Hofman
Jasper de Beijer
De werelden die De Beijer ons in zijn fotowerken voorschotelt zijn fascinerend, herkenbaar en vervreemdend tegelijk. Zijn werk gaat over het proces van kijken, zien en interpreteren. Eerst denk je dat het een foto van de werkelijkheid is, maar dan wordt duidelijk dat het een foto van een papieren maquette is. Je moet er iets mee, maar wat? En dat is precies de vraag die de kunstenaar aan ons stelt: ‘Weet je wel wat je ziet?’
De onderwerpen die hij kiest zijn de pijnlijke geschiedenissen die ons blijven achtervolgen. Ons koloniale verleden, de Industriële Revolutie, de Eerste en Tweede Wereldoorlog het zijn onderwerpen die al van vele kanten zijn belicht, waar vele waarheden over bestaan of op zijn geprojecteerd. Maar wat is waarheid, bestaat er wel één waarheid? De werkwijze waarvoor De Beijer heeft gekozen, heeft tot resultaat dat de toeschouwer de ruimte krijgt te reflecteren via het medium fotografie op de gevoelige onderwerpen die hij aansnijdt.
Coco Olakunle
Het werk van Coco Olakunle is een cross-over tussen fashion en documentaire fotografie. Met een achtergrond in sociale geografie werkt ze sinds 2016 als autodidactisch fotograaf. Met haar fotografie creëert zij werk wat ze vroeger zelf graag had willen zien. Haar biculturele identiteit als Nigeriaanse-Nederlandse speelt hierbij een sterke rol. We spreken haar over haar grote opdrachtgevers zoals Elle en Ivy Park, maar ook over haar persoonlijke fotoprojecten in het Nigeriaanse Lagos.
Jeroen Hofman Fotograaf Jeroen Hofman (1976) werkt altijd vanaf een kraan op ongeveer 20 meter hoogte. Hofman heeft deze werkwijze ontwikkeld om zijn fascinatie voor gelaagdheid in landschappen in beeld te kunnen brengen. Hij toont niet alleen de oever van een rivier, maar de manier waarop deze hele rivierbedding door het landschap meandert. Hij ontstijgt hiermee letterlijk dat wat het menselijk oog doorgaans ziet. Het resultaat zijn foto’s waarop voor- en achtergrond versmelten, als moderne diorama’s.
De afgelopen jaren reisde Hofman meerdere keren naar de Waddeneilanden en stelde in weer en wind zijn kraan op. Fotomuseum Den Haag toont in Eiland voor het eerst Hofmans nieuwe werk over dit bijzondere stukje Nederland. De foto’s van de vijf Waddeneilanden worden op groot formaat getoond, om deze goed tot hun recht te laten komen. Van een afstand ziet de bezoeker vooral het lijnenspel, maar wie dichterbij gaat staan, ontdekt dat de details nog een ander verhaal vertellen.
Comments